De administratie van een bv zelf doen of uitbesteden

Wie een eigen zaak heeft, moet zijn administratie bijhouden. Dat is voor velen overigens niet het leukste onderdeel, maar het hoort er nu eenmaal bij. PAPĀ is een gratis administratieprogramma dat u kunt downloaden op de website van papsoftware. Het is een volledig administratiepakket voor het klein- en midden bedrijf. Dit programma kan gebruikt worden voor boekhouding, projectadministratie, uren administratie en is ook geschikt om klantgegevens te kunnen beheren.

Je bent het verplicht aan de belastingdienst die eist dat zij binnen een redelijke tijd de gehele boekhouding moeten kunnen controleren. Als je zelf het een en ander van boekhouden weet, dan kun je natuurlijk alles zelf bijhouden. Nadeel hiervan is dat dit ontzettend veel tijd kost, tijd die je wellicht beter in de werkzaamheden kunt stoppen waar je geld mee verdient. Als je die tijd dus wilt besparen, of je weet gewoon niet zoveel van het bijhouden van de administratie van je bv af, dan kun je het uitbesteden.

Administratie van de bv zelf doen

Via het internet zijn er boekhoudpakketten te bestellen of te downloaden waarmee je zelf geheel of gedeeltelijk de administratie van je bv kunt bijhouden. In de praktijk zal het er meestal op neerkomen dat bij een bv gewerkt wordt met hulp van een boekhouder of accountant, aangezien er aardig wat vakkennis bij komt kijken. In dat geval kun je kiezen voor een pakket waarmee je zelf alleen in grote lijnen de administratie van de bv doet. Aan het einde van een aangiftetijdvak stuur je dan je gegevens naar je boekhouder en deze zet dan de puntjes op de i en zorgt voor de aangifte naar de belasting. Door zelf veel te doen aan de administratie van de bv, kun je aardig wat geld besparen. Boekhouders hebben nu eenmaal een uurtarief!

Uitbesteden van de administratie van een bv

Als je kiest voor een administratiekantoor, dan kost dit geld, maar je maakt het je wel een stuk makkelijker. Of je nou een schoenendoosadministratie hebt of een boekhouding die zoveel omvat dat je door de bomen het bos niet meer ziet, het moet allemaal kloppen en gecontroleerd worden. Je hebt bij een bv te maken met verschillende belastingaangiften, zoals inkomsten- en vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Als er werknemers in dienst zijn, moet ook de loonadministratie bijgehouden worden. Dit zijn allemaal tijdrovende bezigheden. Om alle dagelijkse administratie van je bv te verwerken, kun je gebruik maken van een boekhoudprogramma. Bij de keuze hiervoor overleg je met je administratiekantoor zodat dat allemaal op elkaar aansluit. Zo bespaar je tijd en dus geld.

Boekhoudprogramma en boekhouder

In de praktijk wordt voor de administratie van een bv vaak gebruik gemaakt van een boekhoudprogramma in combinatie met een boekhouder. Als je voor de administratie van je bv op zoek bent naar een boekhouder, vraag dan zeker bij meerdere kantoren offertes aan. Er is namelijk nogal wat prijsverschil. Het ligt ook een beetje aan de grootte van je bedrijf, maar een groot accountantskantoor is vaak duurder dan een kleiner boekhoudkantoor. In het laatste geval is de benadering dan ook nog persoonlijker, iets wat sommige bedrijven heel plezierig vinden.

In samenwerking met

Kassasysteem.info

“…Wil je een retail of horeca kassasysteem kopen? Bekijk onze keuzehulp voor advies en vergelijk de beste POS kassasystemen!…”

Mobielpinapparaat.info

“…Een mobiele pinautomaat kopen? Check de koopgids: vergelijk draadloze, goedkope en de beste pinapparaten van o.a. SumUp en Zettle!…”

Grafischerekenmachine.com

“…Bekijk hier de beste en door het onderwijs aanbevolen grafische rekenmachines van Texas Instruments en Casio…”