Aanschaffen administratiepakket voor een eenmanszaak

administratiepakket eenmanszaak

Wanneer je als zelfstandige een zaak hebt of als startend ondernemer een eenmanszaak opzet, kan het praktisch zijn om zelf je administratie te doen al dan niet met hulp van een boekhoud- of administratiekantoor. Het enige wat je dan nodig hebt is de basiskennis van boekhouden en een administratiepakket voor de eenmanszaak. Hiervan zijn er aardig wat verschillende soorten verkrijgbaar, dus het kan geen kwaad je eerst goed op deze markt te oriënteren.

De administratie bijhouden

De belastingdienst wil dat de administratie zo wordt bijgehouden, dat er duidelijk is hoeveel BTW je moet betalen en hoeveel je kunt aftrekken als voorbelasting. Per aangiftetijdvak moet je alles bijhouden in een kasboek of een verkoop- of inkoopboek. Hierin moeten alle afgegeven en ontvangen facturen staan en ook alle uitgaven en ontvangsten. Er zijn dus heel duidelijke regels over wat een administratie moet bevatten en met behulp van een administratiepakket speciaal voor de eenmanszaak, dat uiteraard op deze regels is afgestemd, kun je op een relatief simpele wijze je eigen administratie beheren.

Gratis administratiepakketten voor een eenmanszaak

Voor de startende ondernemer zijn er via internet een aantal administratiepakketten voor de eenmanszaak gratis te downloaden. Volgens gebruikers zijn ze weliswaar niet heel erg uitgebreid, want functies op het gebied van agenda, uren- en kilometeradministratie en het maken van facturen ontbreken of werken niet goed, maar als je net begint kun je hier wel mee uit de voeten. Een aantal van dit soort administratiepakketten voor de eenmanszaak zijn in feite “light” versies van pakketten die je ook kunt kopen. De producenten hopen dan ook dat je in de toekomst daarop overstapt. Voordeel hiervan is dan dat je al bekend bent met de inhoud van een dergelijk pakket.

administratiepakket eenmanszaak gebruiken
administratiepakket eenmanszaak informatie

Prijzen van administratiepakketten voor de eenmanszaak

Als je even op internet rondkijkt op zoek naar een geschikt administratiepakket, dan zie je dat er nogal wat verschillen in de prijzen zijn. Bij de één ben je nog geen tien euro per maand kwijt, bij een ander betaal je zo het vijfvoudige. Daarnaast zijn er ook pakketten waar je eenmalig een bedrag, dat kan variëren van 50 tot wel 750 euro, voor betaalt. Bedenk wel dat wanneer je voor een heel duur pakket kiest, er een grote kans is dat je voor hetzelfde geld je volledige administratie kunt uitbesteden. Let er bijvoorbeeld ook op dat wijzigingen in de belastingregels automatisch worden verwerkt in je programma, of dat het in ieder geval bij de prijs is inbegrepen om dat soort zaken aan te passen. Anders word je op onkosten gejaagd terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is.

Keuze maken voor een administratiepakket

Er zijn mogelijkheden genoeg als je een administratiepakket voor je eenmanszaak wilt aanschaffen of gratis wilt downloaden. Koop in ieder geval niet het eerste het beste pakket dat je tegenkomt, maar bekijk op internet eens wat er allemaal kan en vraag zeker wat andere gebruikers van hun administratiepakket vinden.

In samenwerking met

Kassasysteem.info

“…Wil je een retail of horeca kassasysteem kopen? Bekijk onze keuzehulp voor advies en vergelijk de beste POS kassasystemen!…”

Mobielpinapparaat.info

“…Een mobiele pinautomaat kopen? Check de koopgids: vergelijk draadloze, goedkope en de beste pinapparaten van o.a. SumUp en Zettle!…”

Grafischerekenmachine.com

“…Bekijk hier de beste en door het onderwijs aanbevolen grafische rekenmachines van Texas Instruments en Casio…”