Wat is het beste administratiepakket?

Veel zelfstandig ondernemers houden zelf hun administratie bij op de computer en sturen een overzicht aan het einde van een tijdvak naar de boekhouder zodat deze alles kan controleren.

Er zijn ook ondernemers die gebruik maken van boekhouden op het internet of van al dan niet uitgebreide administratiepakketten of administratie software. Je moet niet zomaar een keuze maken uit het grote aanbod; je boekhouder zal de software ook moeten ondersteunen. Dan is de keuze nog steeds moeilijk genoeg en dat brengt ons bij de vraag: wat is het beste administratiepakket?

Wat is een administratiepakket eigenlijk?

Het woord administratiepakket is vrij algemeen. Feitelijk wordt hiermee de software bedoeld waarmee de volledige administratie gevoerd kan worden. Hierbij moet je dan niet alleen denken aan de grootboekadministratie, maar ook aan subadministraties zoals debiteuren en crediteuren, personeelsplanning, inkoop en verkoop en eventuele extra zaken zoals relatiebeheer en telebankieren. Iedereen met een eigen zaak kan deze lijst zelf nog wel verder aanvullen. In plaats van het woord administratiepakket worden ook wel andere termen gebruikt, zoals boekhoudpakket, administratiesoftware, businesssoftware, bedrijfsinformatiesysteem en zo zijn er nog meer namen die allemaal hetzelfde betekenen.

Kenmerken van een zakelijk administratiepakket

Administratiepakketten zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn er waarmee je alleen globaal je administratie bij kunt houden, maar ook waarmee je alles direct klaar hebt om belastingaangifte te kunnen doen en waar meer functies op zitten zoals het maken van facturen, al dan niet met je eigen bedrijfslogo. De meeste administratiepakketten zijn heel handig in het gebruik, over het algemeen geldt echter wel dat wat basiskennis van boekhouden toch noodzakelijk is. Er zijn aanbieders van administratiepakketten die een soort cursus bij het pakket leveren zodat iedereen er mee kan werken.

Een administratiepakket voor de particulier

Administratiepakketten zijn er niet alleen voor de zakelijke markt. Ook thuis kan het handig zijn een administratiepakket op je computer te installeren. Hiermee kun je niet alleen al je bankzaken bijhouden, maar bijvoorbeeld ook je verzekeringen. Verder zijn er mogelijkheden om grafieken te maken van je inkomsten en uitgaven en om begrotingen te maken. Sommige mensen hebben het echt nodig om dit te doen, omdat er anders een stukje maand overblijft aan het eind van het salaris….Welk pakket in de particuliere sector het beste administratiepakket is, is moeilijk te zeggen. Dat ligt er maar aan hoe uitgebreid je het zelf wil hebben.

Welk administratiepakket is het beste

De vraag wat nou het beste administratiepakket is, is eigenlijk niet te beantwoorden. Het beste administratiepakket voor jou kan wel een heel slecht zijn voor een bedrijf verderop. Net als in de particuliere sector geldt ook voor het bedrijfsleven; het ligt er maar aan wat je er mee wilt doen. Het moge duidelijk zijn dat het beste administratiepakket voor een zzp’er er heel anders uit zal zien dan het beste administratiepakket voor een miljoenenbedrijf met veel werknemers. Het is dus een kwestie van afstemmen op wat er bij jouw bedrijf of thuissituatie past.

In samenwerking met

Kassasysteem.info

“…Wil je een retail of horeca kassasysteem kopen? Bekijk onze keuzehulp voor advies en vergelijk de beste POS kassasystemen!…”

Mobielpinapparaat.info

“…Een mobiele pinautomaat kopen? Check de koopgids: vergelijk draadloze, goedkope en de beste pinapparaten van o.a. SumUp en Zettle!…”

Grafischerekenmachine.com

“…Bekijk hier de beste en door het onderwijs aanbevolen grafische rekenmachines van Texas Instruments en Casio…”