Welk boekhoudpakket is geschikt voor u?

Teneinde een overzicht te hebben en houden in de onderneming, is het voeren van een boekhouding van oudsher al aanwezig in ondernemingen.

Er zijn door de eeuwen heen dan ook vele soorten en methoden van boekhouden geweest, echter allemaal hebben ze hetzelfde doel, namelijk het verschaffen van inzicht in de financiën en het afleggen van verantwoording over het gevoerde financiële beleid. De regels en inrichting van de boekhouding zijn nu al lange tijd onveranderd, maar wat wel nieuw is, is dat het boekhouden tegenwoordig nagenoeg altijd middels software gebeurt.

De noodzaak van het boekhouden

Waarom zou u eigenlijk boekhouden? U kunt tenslotte alle bonnetjes van uw uitgaven simpelweg bewaren en daar uw uitgaande facturen tegenover zetten. Aan het eind van het jaar kan alles opgeteld en afgetrokken worden en u hebt een prima idee of u winst of verlies hebt gedraaid. Helaas zit de wereld net wat anders in elkaar, want de gegevens zijn vooral voor de belastingdienst van groot belang. Een deel van de winst draagt u namelijk in de vorm van belasting af aan de belastingdienst. Daarnaast betaalt u BTW over de verkopen en u kunt deze ook weer terugvorderen over uw eigen inkopen. Aan het eind van het jaar moet er dan ook een jaarrekening overlegd kunnen worden, waarin duidelijk vermeld is hoe de bedrijfsvoering ervoor staat. Voor het doen van uw boekhouding, kunt u natuurlijk gebruik maken van iemand die werkzaam is op dat financiële vlak. Een boekhouder of administrateur zal het geheel inzichtelijk kunnen maken en een jaarrekening vervaardigen.

Welk boekhoudpakket is geschikt voor uw situatie

Alvorens u een boekhoudpakket gaat aanschaffen, is het verstandig om u eerst te verdiepen in de benodigde uitgebreidheid en veelzijdigheid van een dergelijk pakket. Wellicht kunt u met een niet al te uitgebreide versie al uw gehele boekhouding op poten krijgen, maar natuurlijk zijn de uitgebreidere versies ook niet voor niets ontwikkeld. Boekhoudpakket is een algemene term en onder deze noemer wordt alle software geplaatst waarmee de boekhouding geautomatiseerd kan worden. Het geheel bestaat uit de grootboekadministratie, subadministraties als debiteuren, crediteuren, voorraad en aanverwante functies zoals telebankieren, budgettering, relatiebeheer, vaste activa, inkoop, verkoop, projecten en productie. Een boekhoudpakket wordt voornamelijk gebruikt door het bedrijfsleven en overige organisaties. Tegenwoordig zijn er echter ook vereenvoudigde pakketten voor thuisgebruik, waarmee je ook als particulier ene echte boekhouding kunt voeren.

Keuze voor een bepaald boekhoudpakket

Bepaal voorafgaande aan de aanschaf van het boekhoudpakket welke eisen u stelt. Op basis van dit vooronderzoek, kunt u een selectie maken van potentiële pakketten en leveranciers. Kijk voornamelijk naar welke pakketten gespecialiseerd zijn voor de branche waarin u zelf werkzaam bent. De kennis die de leverancier heeft van de branche, zorgt ervoor dat het pakket op een snelle manier toepasbaar gemaakt kan worden. Kijk daarna naar de functionaliteit van het boekhoudpakket. Op basis daarvan maakt u uw keuze voor een pakket. U zult hierna een demo kunnen bekijken of een workshop kunnen volgen, waarna u uw uiteindelijke keuze kunt maken. Nadien kunt u heel gemakkelijk aan de slag met uw eigen bij uw situatie passende boekhoudpakket. Let wel altijd op de mogelijkheden van support en het up-to-date houden van het boekhoudpakket.

In samenwerking met

Kassasysteem.info

“…Wil je een retail of horeca kassasysteem kopen? Bekijk onze keuzehulp voor advies en vergelijk de beste POS kassasystemen!…”

Mobielpinapparaat.info

“…Een mobiele pinautomaat kopen? Check de koopgids: vergelijk draadloze, goedkope en de beste pinapparaten van o.a. SumUp en Zettle!…”

Grafischerekenmachine.com

“…Bekijk hier de beste en door het onderwijs aanbevolen grafische rekenmachines van Texas Instruments en Casio…”